Sla over naar de inhoud

Harm de Wilde & De Fleurbringers

Bij veel oudere Ureterpers is Harm de Wilde een begrip, bij veel jongeren een grote onbekende. Dat is jammer. Daar wil ik graag verandering in brengen, door vanaf nu regelmatig een artikeltje over Harm de Wilde te schrijven in de Tipgever.

Hij was in de wijde omgeving van Ureterp een bekend man. Hij speelde op bruiloften, waar hij zijn grappen en grollen ten gehore bracht. Dat deed hij zelfs al in de oorlogsjaren. Hij maakte deel uit van het orkestje De Fleurbringers, een drie mans formatie. De andere leden waren Rinse Veenstra en Anne Roersma. En gingen De Fleurbringers op pad, dan werden de instrumenten op de fiets vast gebonden. Zelfs de dikke trom, nou dat viel niet mee. En zo fietsten ze naar het feest toe. Maar ze moesten ook weer terug, dat was best erg zwaar. Gelukkig kregen ze van de caféhouder waar het feest was, een warme hap aan het eind van de avond. En dan maar weer in weer en wind het hele eind terug fietsen. Maar dat deerde hen niet, het gaf hen veel werkplezier en ze brachten wat fleur in de donkere oorlogsjaren.

Toen de oorlogsjaren voorbij waren speelden deze jonge mannen veel op bevrijdingsfeesten en ook op bruiloften en partijen. Het was vrede en je had weer een toekomst, daardoor werd er veel getrouwd in die tijd. De Fleurbringers stonden avond aan avond op de bühne. De jonge mannen gingen niet meer op de fiets, want er was inmiddels een auto aangeschaft. Tot 1951 had Harm de Wilde ook een cabaretgezelschap, wat veel succes had in Friesland en daar buiten bij de kriten (Friese verenigingen elders in Nederland).

Harm de Wilde bespeelde meerdere muziekinstrumenten, zoals viool, trekharmonica, saxofoon en piano. Naast musiceren was Harm ook zeer bedreven in het schrijven van versjes, veelal in de Friese taal, die vervolgens vaak op muziek werden gezet. Dit kwam hem in zijn latere carrière goed van pas bij het schrijven van revues. Maar daarover later meer,

Paula de Jong

Published inHarm de Wilde

3 Comments

 1. Johannes anne Roersma Johannes anne Roersma

  Geweldig stukje mijn opa was anne roersma als u nog beeld of geluid materiaal van hun hebt vriendelijk groet Johannes anne Roersma

 2. Auke Eelkema Auke Eelkema

  hallo,
  ik zoek voor iemand de tekst van een liedje van Harm de Wilde, hij schreef de tekst.
  het liedje heet Pake syn ark, en is gezongen door Ritske Numan

  groetnis,
  Auke Eelkema

 3. pauladejong pauladejong

  hallo,
  ik zoek voor iemand de tekst van een liedje van Harm de Wilde, hij schreef de tekst.
  het liedje heet Pake syn ark, en is gezongen door Ritske Numan

  groetnis,
  Auke Eelkema

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *